Företaget  länk till första sidan
Startsida | Länkar

Företaget

Albertssons Rör är ett familjeföretag som varit i VVS-branschen sedan 1947. Geijer Albertsson började som hantlangare till en man som åkte runt i bygden och satte in centralvärme, dvs radiatorsystem samt tappvatten i husen här i bygden. Det var långt ifrån alla som hade det då. För att frakta gubbe (han var lite lytt i ett ben) och materiel från järnvägsstationen till arbetsplatsen anlitades Geijer och hans bröder eftersom de hade bondgård, och hästar som kunde dra de tunga lassen. När Geijer ändå var på plats började han hantlanga och hjälpa till. På så sätt lärde han sig, och 1953 startade han Geijer Albertssons rörledningsfirma, och började köra eget och på den vägen fortsatte det i över 60 år. Företaget avvecklades 2010 pga av åldersskäl.

Jag, Anders Albertsson började sommarjobba hos pappa 1978. 1980 började jag på den gymnasiala VVS-utbildningen i Oskarshamn och 1982 började jag som lärling hos pappa. Jag hade turen att få vara med under byggboomen på 1980-talet när nästan alla prefabricerade villor på en gata restes på en vecka. Från att ha varit en skogsdunge eller kanske en åker så blev det ett helt villakvarter på bara några månader. Inga gatunamnsskyltar och inga husnummer fanns det, vilket resulterade i ett litet kaos ibland när man inte hittade husen man skulle till. Det var en underbart trevlig stämning på byggena. Jag fick lära mej mycket av de äldre som varit med länge. Dessutom var det ganska ovanligt med gymnasielärlingar då, så man åtnjöt ju ändå en viss status eftersom man hade en utbildning som grund. De flesta äldre var ju inte skolade i yrket då, utan hade lärt sej genom lång erfarenhet.

Jag har haft förmånen att få vara med och se och lära mej om de gamla värme- och vattensystemen, samtidigt som jag ofta varit bland de första att prova nya tekniker. Bl.a. sålde och monterade jag den första helautomatiska VIESSMANN-pelletspannan i Sverige. Det tog en vecka att få igång den eftersom instruktionsböckerna var felöversatta från tyska. Jag sålde även den tredje.

Den första pelletsbrännaren monterade vi hos en kund redan 1995. Fram till 2011 har vi monterat ca 20 solvärmeanläggningar.

Jag jobbade hos pappa mesta tiden fram till 2006, då jag startade egen firma Albertssons Rör. Jag är även utbildad svetsare, och har läst in Begränsad Elbehörighet BB2. 2010-2011 har jag, genom Härnösands universitet, utbildat mig till EU-certifierad Värmepumps- och Kylinstallatör. Normalt sett är kylsystemen ett förbjudet område för oss VVS-are. Det är inte så vanligt med 30 års VVS-erfarenhet och utbildning i både värmepumpsteknik och kylteknik. I de flesta fall är det flera personer som har varsin kompetens. Därför blir allt så mycket enklare när jag kan göra allt på platsen själv, både för kunden och för mig. Jag förstår också de olika systemen bättre och felsökning går lättare. Jag arbetar alltid efter konsumentköps- och konsumentstjänstlagens rekommendationer gentemot privatpersoner.

Behörigheter och certifieringar

  • VVS-certifikat efter 4-årig gymnasial utbildning. Sedan 1984.
  • BB2, begränsad elberhörighet. Teoridelen inläst. Praktisk erfarenhet i yrket. Sedan 1995.
  • Behörig installatör för CTC/BENTONE Vita Svanen miljöoljebrännare. Sedan 1996.
  • Kvalitets- och Kontrollansvarig, VVS-installatörerna. Sedan 1998.
  • Certifierad medlem i SVEP, svenska värmepumpsföreningen. Certnr 2958-1266. Sedan 2001.
  • SVEP-certifierad Värmepumps- och kylinstallatör. Kylcertifikat nr C748. Sedan 2011.
  • Mängder av branschkurser i olika ämnen.
  • Med mera.


Albertssons Rör
Tigerstad  570 84  Mörlunda

Tel. 0495-230 80 Fax 0495-230 80
Mobil 073-202 30 80

E-post: info@albertssons.se

uppdaterad 111025